Kokaraamat tuntud kulturnikute Juku-Kalle Raidi ja Toomas Kümmeli sulest.
Meelespea:
a) Raamat on koostatud vastavalt autorite tujule ning seetõttu täiesti ja meelega tasakaalustamata. Me ei ole mõelnud tervislikule toitumisele, vitamiinikogusele, lihatoitude suhtele taimetoitudesse (et ikka kõik asjad võrdselt esindatud saaksid), suitsetamise ja joomise kahjulikkusele ning veel sajale asjale.
b) Kuidagi kukkus siiski välja nii, et kui me Toomase juures toite kokku keevitama asusime, saime ise ka aru, et tegu on vanade heade ning küllaltki klassikaliste roogadega. Tõsi, häbenemata soovitame siin ja seal ka fantaasiat rakendada ning pakume välja alternatiive, mida igaüks ise omasoodu edasi laiendada võib. Ometi tundus kogu kooslust silmitsedes, et selles raamatus kutsuvad teid lauda just vanad head road.
c) Hoidsime küll kogu aeg pastaka ja ruudulise paberi käepärast, ent avastasime siiski kohkumusega: me ei oska salmemassolikult koguseid kirja panna. Ja tegelikult pole vaja ka. Kindla koguseteadmise asemel tasuks hoopis toidu juures passida ja maitsta, sest siis saab nii käimasoleva toidu kui ka kogu köögi laiemalt palju kiiremini käppa.
d) Nii mõnigi toit, mida olime kunagi proovinud ühte moodi, sai tehtud hoopis teisiti ning seetõttu kirja pandud mõlemad variandid (või ka kolmas-neljas võimalus).
e) Minu suureks üllatuseks loivas kusagil poole raamatu juures oma kolkakülast kohale kirjanduskriitik Ahto Muld, kel, nagu ikka, oli kõige kohta kobisemist. Ootamatult avastasin, et see kirjanike verest ja raamatutolmust toituv vanamees teab päris palju ka inimeste söögist. Nii sai talle tehtud ettepanek varustada raamat märkustega – kui vaja peaks olema. Nagu näha, arvas härra Muld nii mõneski kohas heaks päris asjalikke soovitusi lisada.
f) Raamatu eesmärk on ajada lugejale peale isu... Mitte ainult söögiisu, vaid pigem tahtmise kutsuda külla sõbrad ning veeta koos üks mõnus köögiõhtu. Näiteks avage raamat suvalisest kohast ja tehke suvalist ettejäänud toitu. Varuge head napsi ja aega ning sellest raamatust saab teie sõber.
g) Head katsetamist ja palun ärge võtke liiga dogmaatiliselt maailma, raamatu autoreid ega iseennast. Iga retsepti juures annab vallatusi teha.
Vaata arvamust: Vandersellid keevitasid kokku uhke kokaraamatu